HIFU Huidverstrakking


Wat is HIFU (High Intensity Focussed Ultrasound)?

HIFU is een niet-invasieve behandeling om de huid van de wangen, kaaklijn, de onderkant van de kin de hals en de wenkbrauwlijn steviger te maken en te liften. Het is een behandeling die de aanmaak van nieuw collageen en elastine diep in de huid stimuleert, zelfs op het decolleté en dit zonder hersteltijd.

Hoe werkt HIFU?

Naarmate we verouderen, zal het collageen in onze huid verzwakken en wordt elastine geleidelijk aan afgebroken, waardoor de huid en het onderhuidse weefsel slapper wordt.

In tegenstelling tot lasers en peeling, die het oppervlakkige deel van de huid behandelen, werkt HIFU dieper omde huid en het onderhuidse weefsel op een niet-invasieve manier te liften en te verstrakken. HIFU beschadigt het huidoppervlak niet want het systeem levert micro-gefocuste ultrasound golven af op diepte tot 4,5mm. Als reactie op deze energie wordt de aanmaak van nieuw collageen en elastine gestimuleerd. Zo wordt het SMAS (superficial muscular aponeurotic system) strakker. Het is deze onderhuidse laag die ook gelift wordt tijdens een chirurgische facelift.

Voor wie is HIFU?

Een goede kandidaat voor HIFU is iemand met een huid die er minder stevig uitziet of aanvoelt. Een doorhangende kaaklijn, een verlaagde wenkbrauwlijn, een losse huid in de hals, of rimpels op het decolleté zijn allemaal tekenen van huidverslapping.

HIFU heeft niet tot doel om dezelfde resultaten te bereiken als een invasieve chirurgische ingreep.

Wat voel ik na een behandeling?

De eerste dagen na de behandeling is er vaak reeds enige lifting, een verstevigd gevoel en opvulling van de fijne lijntjes en rimpels. Hoewel dit onmiddellijke “opgevuld” gevoel tijdelijk kan zijn, wijst het erop dat het gunstig proces van de collageen in gang is gezet. De lifting van de wenkbrauw, de hals en de onderkant van de kin neemt geleidelijk toe tijdens de volgende maanden. De verbetering kan nog toenemen tot zes maanden na de behandeling.

Wanneer zie ik het definitieve resultaat?

Bij de meeste patiënten komt het uiteindelijke resultaat geleidelijk tot stand over een verloop van twee tot drie maanden: een gelifte en strakkere huid die een jeugdigere uitstraling en strakkere look geeft. De verbetering kan nog toenemen tot zes maanden na de behandeling.

Omdat de huid van elke persoon anders is, zullen de resultaten uiteenlopen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De meeste patiënten beschrijven het gevoel tijdens de behandeling als lichte tot matige prikkeling of een gevoel van warmte onder de huid. Men eventueel kan op voorhand een pijnstiller innemen en de huid kan voorbereid worden met een verdovende crème.

Is de behandeling veilig?

Ultrasone energie wordt in de medische wereld al meer dan vijftig jaar gebruikt, onder andere bij het volgen van de zwangerschap. Bij HIFU wordt ultrasone energie met hogere intensiteit gebruikt, om het subcutane weefsel op te warmen. Uw arts volgt een strikte protocollen om de veiligheid van de procedure te garanderen.

Word HIFU goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten?

HIFU werd in de USA goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), de meest strenge controle-instantie ter wereld. Daarnaast heeft HIFU de nodige CE-certificering bekomen in Europa. Er is wereldwijd reeds veel ervaring met HIFU, er zijn uitgebreide wetenschappelijke studies die de effectiviteit alsook de veiligheid documenteren.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan HIFU?

Zoals elke medische behandeling, is ook deze behandeling geassocieerd met medische risico’s. De eerste dagen na de behandeling kan de behandelde zone gevoelig zijn en warmer aanvoelen. Zelden ontstaat een kleine zone met een tintelend gevoel of een verminderde gevoeligheid, doch deze verschijnselen herstellen spontaan. Ook heel uitzonderlijk kunnen blauwe plekken ontstaan, die vanzelf verdwijnen.

CASUS
ONDERKANT van het GEZICHT & NEK
hifu
Leeftijd patiënt 59 jaar
Behandeld gebied Onderkant van het gezicht en nek
Pre-medicatie 600mg ibuprofen
Protocol 1 behandeling, totaal 810 lijnen
Andere behandelingen Geen
Behandeld gebied Diepte Aantal lijnen
Wangen 4.5mm 240
Wangen 3.0mm 190
Submentum 4.5mm 110
Submentum 3.0mm 120
Hals 3.0mm 50
Hals 1.5mm 100